Naše cesta pak pokračovala přes Capitol Reef, další z parků, kde již dříve bylo osídlení, což dokazují malby na skále a pak po příchodu evropských osadníků se zde díky příznivým podmínkám pěstovalo dost ovoce a sady, zde stále fungují.

Pak jsme vyrazili na místo, o kterém mi pověděli kamarádi a nachází se poblíž Goblin Valley State Park. Jedná se o Little Wild Horse Canyon a pak také Bell Canyon. Oba jsou zajímavé a úzké a nejspíše poměrně populární u lidí z okolí. My jsme sem dorazili po dni kdy docela pršelo a tak jsme bohužel nemohli projít celý okruh kvůli vodě a my jsme se nechtěli moc namočit. Ale přesně toto byl zážitek, který jsme v kaňonech hledaly, oba se dosti zužují a okolní pískovce mají krásné tvary a barvy. Nedoporučoval bych však tuto stezku pro lidi s velkým batohem, protože jsou zde velmi těsná místa.

Little Wild Horse Canyon

Následovala prohlídka Canyonlands, kde je k vidění zase velmi zajímavá a rozhlehlá krajina pokrytá kaňony.

Hned další den jsme měli zase skvělé počasí a vyrazili jsme do Arches. Tento park je zajímavý tím, že se zde nachází nejvíce oblouků a oken. Ty jsou vidění tedy i v jiných parcích, ale zde jich je opravdu hodně a také se zde nachází ten nejznámější – Delicate Arch, který je i na značce Utahu. Měli jsme zde v plánu udělat takový okruh, ale jelikož stezka, kterou jsme se měli vypravit odbočila dříve než jsme čekali a úplně jsme ji cestou tam minuli. Zaujal nás totiž Landscape Arch, nejdelší oblouk, který, zde stojí.

Delicate Arch

Odtud jsme se pak zajeli podívat i na Needles Overlook, který jsme neměli ani zaznačený v mapě a objevil jsem cestu k němu při prohlídce mapy na odpočívadle a kousek odtud pak strávili i noc.

Pak jsme se ještě zajeli podívat do další části parku Canyonlands, která se jmenuje Needles, kvůli formacím, které zde převažují. Toto údolí také už bylo osídleno velmi dávno, jak dokazuje třeba Newspaper Rock, a pak také zbytky sýpky a třeba kemp kovbojů. Ještě jsme se podívali na Goosenecks, kde řeka San Juan krásně meandruje.

Newspaper Rock

Další naši zastávkou bylo Monument Valley, toto není národní park, ale kmenový, jelikož známe útvary stojí na území indiánského kmenu Navahů a místo spravují a vybírají vstupné. Zde je pak k vidění spousta útvarů známých z různých westernů a i jiných filmů a reklam, které využívají tyto fotogenické útvary jako své kulisy.

No a nakonec přišel náš poslední plánovaný park jihozápadu. Jednalo se o Mesa Verde (v překladu ze španělštiny to znamená zelený stůl). Mají zde zachovány puebla a chrámy původních obyvatel. Ti se odtud odsunuli před rokem 1300 z dosud neznámých důvodů více k jihu. Ve své době se však musel jednat o velmi populární místo, neboť se zde nachází hodně staveb schovaných pod skalnímu útesy a také na nich. Člověk se pak musí obdivovat tomu, co zde dokázali vytvořit a jak zde žily. Rozhodně se jedná o zajímavé místo, kde si uvědomíte jak odlišně se tato kultura vyvíjela a přesto jak k nám měli blízko.

Cliff Palace