Na chvíli jsem se zde odmlčel, neboť jsem stále čekal na tu správnou chvíli a ta nastala právě teď. Pravda dopisuji toto poněkud zpětně, jelikož výlet o kterém dnes budu psát se udál na přelomu ledna a února, ale nemyslím, že by to nějak ubralo na tomto příběhu.

Zatím tedy díky práci nebylo mnoho příležitostí vyrazit na nějaké větší poznávání Kanady, ale právě bylo potřeba vybrat volno a náhodou se ke mě chtěl i přidat kolega a jako cíl cesty jsme zvolily krátkou zimní návštěvu provincie Quebec (to je ta kde se mluví více francouzsky).

Cestou tam jsme to vzali kolem pobřežní části provincie New Brunswick a fakt je, že takto v zimně to zas tak moc zajímavé nebylo a do té hornatější a a teoreticky zajímavější části jsme dorazily až večer a tak jsem už pak nic moc neviděl. Co mě však celou cestu udivovalo jak je to tam velmi často zabydleno a přitom nic kolem moc nebylo. Pořád mi vrtá hlavou co tam tak ti lidé dělají, protože to bylo všude dost daleko.

Mno a první den večer jsme dorazily do města Quebec, zde jsem si našli slušný hotel za super cenu na Priceline, kde se dají najít velmi slušné nabídky pro vetší města všude po světě (zaslechnul jsem, že je koupily z Booking.com). Protože bylo už dost pozdě a my měli za sebou dlouhou cestu, tak jsme ten den už nikam jinam nešli a o to více jsem se těšil na další den. Původně jsem myslel, že bychom nemuseli dojet první den až do města a spíše okouknout nějaká místa cestou, ale byl jsem sám v tom směru, že bych se chtěl chodit i v zimně po horách a tak tyto části kolem si nechám na jaro či léto.

No a následující chladný den jsme vyrazily poznávat okolí města. Nejprve jsme zamířily k vodopádu Montmercy, který je na následující fotce a který je o něco málo vyšší než slavnější Niagara v Ontariu a navíc tuto zimu opět vše pěkně zamrzlo a tak jsme mohli vidět něco, co v jiných ročních dobách jistě možné není.

Dále jsem si pak objeli dokola ostrov Orleánský, který si zachovává nadále zemědělský charakter a nejspíše bude mnohem hezčí v průběhu teplejších měsíců. A pak jsme se zajeli podívat do lyžařského střediska na hoře Svaté Anny, které byly dosti podobné tomu co člověk může spatřit na horách u nás.

Nakonec jsme se vypravily porozhlédnout po městě,, kde zrovna také začínal každoroční zimní festival a tak zdě byl k vidění třeba takovýto ledový hrad.

Město Quebec je jediné na sever od Mexico City, které je opevněno a tak mnohem více připomíná města evropská a rozhodně to dělá staré město něčím vyjímaným co se týče Kanady a Spojených Států. Také je zde vše ve francouzštině, ale přesto se dá bez problémů domluvit i anglicky.

Následující den jsme se přesunuli do Montrealu a prohlídly si olympijský park a Biodóm a prošli se pak večerním městem a také jsem tam dostal pokutu za parkování před hydrantem, což se nesmí a já to do té doby netušil.

Mno a při cestě nazpět jsme pak ještě navštívily město Quebec v noci a to se mi líbilo asi nejvíce a také jsme se podívaly na údajně nejdelší krytý most na světě.

Je tu taková podobná věc co jsem zahlédl v Austrálii, že aby se tyto komunity něčím ozvláštnily tak mají vždy něco nej. V tomto případě most také jsem viděli humra a nebo sekeru a housle. Převážně dle mého pozorování se snaží aby to bylo originální a největší na světě. 🙂

A také jsem si teď pořídil kolo abych mohl jezdit kolem a do práce a hrozně se těším, až ho pořádně vyzkouším, zatím se zima nechce moc vzdát a tak to na žádné dlouhé ježdění není, ale o tom třeba zase příště.