Minulý měsíc se mi konečně podařilo využít příležitosti, že jsem služebně v Japonsku a mám pak i trochu čas a tak jsem se domluvil s kolegou a zůstali jsme o týden déle. Hlavním cílem bylo dostat se z Tokia a vidět také jinou tvář Japonska.

Obvykle se o Japonsku hovoří jako o zemi vycházejícího slunce, ale tato návštěva mi spíše připomínala opak. Nemají zde letní posun času a takto na podzim sice slunce vychází brzy, ale také nezvykle brzy zapadá.

Pro nás jako cizince, kteří navíc chtěli zkusit cestu šinkanzenem, byla jednoduchá volba pořídit si týdenní jízdenku na všechny vlaky po okolí a vyrazit někam. Rozhodli jsme se, že to někam bude velmi populární destinace Kjóto, ale i díky tomu, že v sobotu se sem hnal tajfun tak jsme neměli problém najít si ubytování na tři dny. Narazil jsem zde na nově otevřený Hostel Cocone Kyoto Station, který práve v sobotu otevřeli a bylo to tam perfektní. Po Kjótu jsme se pohybovaly na kolech. Je to tak asi nejpříjemnější způsob dopravy jak všechno vidět a zároveň se po městečku nějak efektivně pohybovat.Město je pak plné historických míst UNESCO, chrámů a díky předchozímu tak také turistů. Některé jsou přístupné zdarma do jiných se vstupné platí a my jsme určitě spousty i vynechaly. Určitě by nebyl problém zde strávit i více než týden jen obcházením těch zajímavých míst.

Asi nejpůsobivější je Kinkaku-ji – zlatý pavilón, kde uchovávají nějakou Buddhovu relikvii. Místo jako takové působí jak z pohádky. I v zimě, to tam musí být krásné. To jde vidět i na fotce, kterou jsem si vyfotil.

Kinkaku-ji, Kyoto

Dále jsme se na den přesunuly do Nary, ale shodli jsme se, že to snad ani nebylo potřeba měli jsme to pojmout spíše jako výlet z Kjóta. Zkušenost pro příště. Z Nary jsme pak jeli do horské vesničky Takayama, která je jednou ze vstupních bran do pohoří, kterému se také říká Japonské Aply. Bohužel, tady už nám tolik nepřálo počasí a tak jsme se toulali spíše po okolí a vylezli jsme si na jeden kopec. Ten nám nabídl krásný výhled do okolí. Jelikož ty vyšší hory nešli z mraků vůbec vidět, tak byl určitě dobrý nápad nevydávat se nahoru.

Anbozan

Pro výlety do těchto hor, ale možná poslouží lépe město Matsumoto, odkud je to z druhé strany blíže do této horské oblasti. V Takayamě den před našim příjezdem byl festival, který sem přiláká nejvíce lidí a tak je mi trošku líto, že nám to takto uteklo. Faktem je, že jsme cestu tak úplně neplánovali a i zde jsme skončili spíše náhodou. Každopádně Japonsko má co nabídnout a už se těším na nějaký příští výlet mimo Tokio.

Fotky jsou pak https://fotky.kapi.cz/#15515317530595