Jak jsem slíbil dříve tak se to zde pokusím i splnit. Ještě před tím, než jsem odjel do Kanady jsem věděl, že abych mohl dokončit co jsem započal budu muset nutně pořídit nový počítač rovněž jsem však zjistil, že se vše da pořídit na místě levněji. Dlouho jsem si nejdříve myslel, že si pořídím nějaký ThinkPad od Lenova, ale nakonec jsem si při probírání se různými recenzemi a obchody narazil, na Kanadského výrobce Eurocom (u nás jej dováží a prodává Goldmax) a rozhodl, jsem si objednat hned jakmile jej uvedou na trh novinku Monster 3.0, který při uvedení teď mají pojmenovaný jako M3.

Firma jak taková se dost specializuje na hráčské a hodně výkonné přenosné počítače s tím, že se si můžete zvolit co, že všechno to mé onen počítač obsahovat a dle toho pak vyjde i výsledná cena. Mě to vyšlo tak, že bych stejnou konfiguraci zatím nikde nepořídil a kdybych se tomu chtěl přiblížit tak bych zaplatil rozhodně o dost více.

Už vás tedy nebudu napínat a prozradím konfiguraci a cenu celého řešení. Jedná se vždy o 13,3″ velký počítač s matným IPS displejem a Full HD (1920 x 1080) což na takto malém displeji vypadá báječně, ale rozumím, že to není pro každého. Dále obsahuje čtvrtou generaci(Haswell) mobilního čtyř-jádrového čipu od Intelu v mém případě i7-4800MQ v základním taktu na 2,7 GHz. Dále dedikovanou mobilní grafickou kartu Nvidia 765M s dvěma gigabajty paměti a osm gigabajtů RAM s tím, že zde je jeden slot volný pro dodatečnou paměť. Dále mam pak osazen 750 GB pevný disk a dva volné sloty mSATA pro SSD (neměli zrovna žádné na skladě a tak si chci nějaké dokoupit později). Ještě jsem si vzal Windows 8 Professional abych se i s tímto novým systémem naučil. Vše v poměrně úhledném těle s váhou dva kilogramy a udávanou výdrží baterky zhruba pět hodin. Vše za zhruba 1 300 dolarů, takže asi něco kolem 25 000 jen tady mají trošku nižší daně.

Ve většině recenzí produktů této firmy se dočtete, že vzhled jejich počítačů není nic moc, nevím jak předchozí modely, ale u toho jsem já naprosto spokojen, nevýrazné indikační LED, které neruší a šedo-černá kombinace těla dávají dohromady slušně vypadající počítač a pro mě vzhled rozhodne nebyl určující. Myslím, že je zbytečné zde uvádět fotky, když ty se nacházejí na stránkách výrobce tak si jej můžete prohlédnout tam.

Co se týče zpracování zde nemám co vytknout, jelikož i když je vše z plastu, tak vše drží pohromadě a nevšiml jsem si nikde žádného vrzání, či jiného problému. Víko displeje jde trošku zkroutit a i promáčknout, ale to jde dnes asi u všech laptopu, které nemají kovovou konstrukci, či jiné zpevnění. Maximální úhel otevření je asi 120 stupňů, ale to pro mě také nepředstavuje problém.

Co se týká portů tak na levé straně se nachází jen jedno USB 2.0 a pak konektor pro sluchátka a mikrofon a výdech chlazení. Ze přední strany je pak čtečka karet a na pravé straně je umístěn otvor pro zámek, napájecí konektor, Ethernetový RJ-45, VGA a HDMI a pak tři USB 3.0.

Není zdě žádná optická mechanika a mám pak 802,11a/g/n 2×2 Intel Centrino Advanced N 6235 bezdrátovou kartu s Bluetooth 4.0.

Klávesnice na tomto modelu je podsvícená a řekl, bych, že i celkem příjemná na psaní a je poměrně i tichá jelikož se jedná o chiclet klávesnici, která má pěkně oddělené klávesy tak zvykáni na tuto nezabere mnoho času.

Touchad je klasický se dvěma tlačítky a dostatečně velký na ovládání já jej však často nepoužívám jelikož jsem si pořídil bezdrátovou klávesnici a myš a mám počítač zvednutý do výše očí pro trošku lepší ergonomii.

Co se týče displeje tak ten je velmi pěkný s živými barvami, ale jelikož nemám žádné měřicí zařízení nemám moc jak lépe jej popsat.

O ozvučení se starají dva reproduktory a dle nápisu na těle se jedná a reproduktory Onkyo a rozhodně nehrají špatně a i jejich reprodukce je poslouchatelná.

A co se týče výkonu tak jsem velmi mile překvapen co se dnes dá pořídit v takto kompaktním balení jelikož bych řekl, že i grafická karta v tomto laptopu je hodně výkonná a jelikož zatím jedinou hru kterou jsem zatím zkoušel je Lineage 2 a tuto to zvládá minimálně stejně dobře jako můj stolní počítač, který jsem skládal před dvěma roky a přitom se nijak přehnaně nezahřívá a hluk ventilátoru není také nijak přehnaně rušivý.

Jelikož různých výkonových testů jednotlivých komponent je na Internetu mnoho tak jsem zde ničím podobným čas neztrácel můj verdikt je jednoduchý, za stejné peníze není zatím na trhu rovnocenný soupeř a zatím bych rozhodne neváhal a pořídil si tento počítač znovu. Třeba i tento poměrně stručný článek někomu pomůže při rozhodování.

Pokud budu mít nějaký rozumný důvod je možné, že časem sepíši ještě něco později, přeci jen jej zatím používám jen asi tři týdny.