Tak konečně se dostávám k tomu, že napíšu i něco kratšího o výletu na Island, ke kterému jsem se dostal tak, že jsem se přidal ke kamarádům, kteří se tam letos chystali. Objeli jsme jej dokola a snažili se vidět co nejvíce a přitom si to i užít.

Pro přesuny jsme měli zapůjčená normální osobní auta a tak jsme se nemohli podívat do vnitrozemí, kde už je třeba mít něco s náhonem na všechny kola a také více času. My jsme měli zhruba devět dní a byť to není málo, určitě by nebyl problém strávit zde mnohem více času. Musím však říci, že i tento čas stačil k tomu, abychom prozkoumali hodně zajímavých míst. Také jsme zažily počasí, které je zde asi běžné a říká se zde, že když se ti nelíbí současné počasí, tak je třeba počkat pět minut a ono se změní :-). Rozhodně si však na počasí nestěžujeme, protože jsme se shodli, že bylo super.

Co jsme viděli a objevily jde vidět na videu, které jsem vytvořil a je k nalezení níže a také na fotkách. Teď bych jen rád vyzdvihl několik pro mě nejhezčích věcí, které bych určitě nechtěl vynechat.

Rejkjavík

Moc se mi líbil Gullfos, který je i asi nejznámějším vodopádem Islandu a nachází se blízko Reykjavíku. Po cestě jsme stihly i Geysir, který dal jméno všem gejzírům, ale již není aktivní a pak také Strokkur, který stále tryská. Ovšem stejně jako v případě gejzírů v parku Yellowstone, tyto se mi tolik nelíbily.

Seljalandsfoss

Pak určitě stojí za to navštívit Hveragerdi, kde se kouří a bublá země na mnoha místech a  teče tam horký horský potok, ve kterém se dá vykopat a zadarmo.

Určitě bych nevynechal ani Seljalandsfoss, za kterým se dá projít a pořídit moc pěkné fotky, i když vodopád to není na poměry Islandu nikterak mohutný. Kousek od něj je Skogafoss, který je zase naopak velmi působivý díky své velikosti a okolí.

Moc se mi líbil i výstup na horu Kristinartindar s výhledy na ledovce a pak Skaftafell. Vynechat by jste neměli ani Dettifoss, nejmohutnější to vodopád Islandu i když cesta k němu se rozhodně nedá označit za dobrou, ale dá se projet s menší opatrností s normálním autem. Z výšky 44 metrů se zde řítí dolů mezi 200 až 500 m3 vody za sekundu (průtok závisí na roční době, zejména v létě je značně vysoký díky tajícímu ledovci).

V Husavíku jsme se vypravili na vyjížďku lodí na moře a viděli pár velryb a papuchalků, zážitek to byl skvělý. Husavík patří totiž k nejlepším místům na celém světě k pozorování velryb. Oblast jezera Mýtvatn je plná geotermálních úkazů, takže se jedná vlastně o takový Island v malém, jelikož je tu shromážděno vše co můžete na Islandu potkat. Jen zde můžete potkat mraky pakomárů a muchniček. My však měli štěstí na větrné počasí, tak jsme je skoro nezahlédli.

Hodně na mě zapůsobil i vodopád Godafoss, kde jsme měli štěstí na hodně působivé počasí. Bohužel se mi toto nepodařilo úplně zachytit na fotce, ale dojem byl lepší, než co zde vidíte.

Pak ještě poloostrov Snaefellsens a vodopády Glymur a Hraunfossar, které jsou oba dost zajímavé. Určitě se zde nemusím rozepisovat, co je kde k vidění, přeci jen takových popisů je internetu k nalezení více než dost.

Nakonec jsme si prohlédli i Reykjavík, který je v podstatě jediným velkým městem na Islandu a žije v něm třetina obyvatel ostrova.

Nyní slibované video a obrázky.